Сдружението
Публикувано на: 14.09.2004г.

Сдружение „Зачатие” е първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България. Тя е създадена от група български жени на 6 март 2004 г. в София, няколко месеца след стартирането на най-големият български портал за стерилитета  www.zachatie.org, който е и официалният сайт на организацията. 
От създаването си сдружението има стотици официално регистрирани членове и хиляди симпатизанти от цялата страна и чужбина. То е независима и доброволческа структура, в която може да членува всеки български гражданин, който подкрепя и споделя нейните идеи, цели и дейности. А именно: посредничество между институциите, пациентите, специалистите, медиите и всички заинтересовани страни, предоставяне на актуална и адекватна медицинска, правна и административна информация на пациентите, защита на интересите им,  морална и финансова подкрепа. От  създаването си непрекъснато поставяме проблемите на инфертилните двойки на широк обществен дебат с инициативи и участия в медийното пространствo. Оказваме помощ, насока и подкрепа по трудния път до желаната рожба. 
Не закъсняха и първите законодателни промени, които са резултат от продължителната и последователна работа на сдружението. В момента вече можем да заявим, че всички решения и промени в република България, свързани с лечението на безплодието и асистираната репродукция се взимат и с нашето участие и мнение. Това, което сме постигнали през тези години с много труд не е постигано в никоя друга здравна област у нас.