Публикувано на: 13.08.2003г. Накоро списание "9 месеца" съвместно с Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) организира кръгла маса на тема: "Зачатие в епруветка: национален резерв и държавни приоритети.




Публикуваме част от изказаните мнения:



Д-р Антония Григорова изпълнителен директор на списание "9 месеца":

По неофициални данни около 250 000 - 300 000 двойки страдат от някаква форма на стерилитет. Методите на лечението на безплодието, прилагани в центровете за асистирана репродукция могат да помогнат на 70% от партньорите , т.е.

българската нация разполага с потенциал за увеличение със 175 000 до 200 000 особено желани бебета, и то на фона на явната демографска криза и недостатъчните грижи на обществото към новородените.

Затова в този форум поканихме най-изтъкнатите специалисти, които работят в областта на репродуктивното здраве, представители на изпълнителната и законодателната власт, на неправителствени организации.

Верни на мисията си да свържем тези, които има какво да кажат, с тези, които имат нужда и искат да го чуят, се опитахме да зададем най-често задаваните въпроси от хората с репродуктивни проблеми и да ги представим на специалистите и експертите.

Помогна ни клуб "Проблемно забременяване" на Dir.bg - clubs.dir.bg, в който участниците са анонимни. Ето в по-обобщен вид информацията от този клуб:

за периода 12.03.03-12.05.03 в клуба са поставени 217 теми свързани със стерилитетаброй теми във всяка групадял от всички поставени темиза периода 12.03.03-12.05.03 в клуба са регистрирани 114 626 посещенияброй активни посещения във всяка група темидял от всички активни посещения
Как и срещу колко пари мога да си помогна с методите на традиционната медицина? 5525%Как и срещу колко пари мога да си помогна с методите на традиционната медицина? 33 66730%
Какви са причините за стерилитета?4722%Психологични проблеми съпътстващи диагностиката и лечението33 29228%
Психологични проблеми съпътстващи диагностиката и лечението3014%Какви са причините за стерилитета?25 86522%
Кой специалист с какъв успех може да ми помогне?2311%Кой специалист с какъв успех може да ми помогне?21 71818%


Юлия Панайотова, културолог

Наскоро в разговор с бездетна жена споделих желанието да направя изследване по въпроса с безплодието. Тя изрази огромното си учудване с думите:"Не знаех, че някой се интересува от нас. Мислих, че сме забравени." Големият потенциал е да се търсят не тези 10%, които сами ще отидат в центровете за лечение, а онези , които по едни или други причини смятат, че никой не се интересува от тях. Те също трябва да бъдат обхванати чрез програми, които са приоритет на МЗ.

Д-р Георги Стаменов, Kлиника за лечение на стерилитет - София, секретар на БАСРЗ

"Всяка вечер влизам в клуба "Проблемно забременяване", защото живо се интересувам от споделяното в него. Почти всички момичета от клуба работят и съм убеден, че се стремят да са добри професионалистки. В същото време напрежението, което лъха от думите им показва, че те не могат да мислят за нищо друго освен за своя най-голям проблем в момента.

Ето как заради сериозното безпокойство не можеш да дадеш 100% от себе си.

Д-р Павлета Табакова, медицински директор на Центъра за репродуктивна биология и медицина:

В страната работят девет групи по съвременните методики на асистираната репродукция. В София има 6 центъра - частни и държавни. Една нация няма бъдеще , ако в нея не се раждат деца.

България е на четвърто място в света по ниска раждаемост, след 3 островни страни в Тихия океан. Във всички европейски държави, включително и в бившите социалистически, младите стерилни семейства се подпомагат, има програми, чрез които се реимбурсират (държавата възстановява част от нужните средства) от три до шест цикъла на методиките.
Центровете у нас отчитат, че средната възраст на тези, които търсят помощ се покачва. За миналата година тя бе 36,5 години. В света 35 г. се приемат за пределна възраст, до която методите ин-витро имат максимален успех. Вече е определена оптималната възраст 27 год. Ние изпускаме цяло поколение млади хора (20-30 годишно), при които процентът на успех на метода ин витро е най-висок. В момента, като се има предвид високата средна възраст на пациентите ни успехът е около 25%. Не можем да използваме капацитета на специалистите и апаратурата, защото пациентите нямат пари. Държавата не реимбурсира абсолютно нищо в тази сфера. Така, че лечението на безплодието е истинско геройство ( една процедура от репродуктивните технологии е от 1000 до 7000 лева, като за медикаменти са нъжни от 400 до 4000 лева)
Ин витро техниката е последната стъпка. Ние не искаме да се реимбурсират 3 цикъла от нея, както е в Словения и Унгария. Борим се поне част от медикаментите да са безплатни, за да се даде шанс и на социално слабите партньори да станат родители.

Доц. д-р Атанас Щерев, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Искам да призова да бъдем реалисти. Говорим, че раждаемостта е много ниска и че естественият прираст започва да става все по отрицателен.

Това са два проблема, които ние няма да можем да решим, защото това не зависи само от нас. Добре е обаче да се анализира работата на обществото и по отношение на абортите - тук има огромен резерв. Ако се създаде мрежа от кабинети и центрове за лечение на стерилитет, ще постигнем много по-добри резултати. Аз приемам списание "9 месеца" като една неправителствена институция, която помага да се чуе гласът на пациентите. Заедно трябва да ангажираме държавните институции и цялото общество за по-добро решаване на проблемите в майчиното и детското здравеопазване. Поне частично диагнозата и лечението на стерилитета могат да се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Д-р Антония Първанова заместник председател на Комисията по здравеопазване към НС

До този момент ние не сме поставяли сред приоритетите репродуктивното здраве. Ясно е, че не можем да очакваме лечението на стерилитета да бъде поето 100% от здравната каса. Не е ли време да се обърнем към доброволните здравноосигурителни фондове, защото те все още са неизползван източник. Ако можем да включим и други фондове, до някаква степен ще постигнем успех.
Демографският срив се формира бавно, но преодоляването му става за двойно повече време.

Проф. Станимир Кюркчиев, председател на БАСРЗ

Новите репродуктивни методи трябва да са достъпни до тези, които имат нужда от тях. Какви са пътищата за това? Първо - да се поиска от НЗОК частично реимбурсиране на лечението на стерилитета.

Второ - лечението да включва убеждаване, настояване, лобиране и да стане приоритет на МЗ, който се реализира като програма. Трето - да се потърсят контакти с международни организации и да се възприеме техният опит.


Писмо от Министерството на здравеопазването

"Изпълнявайки резолюцията от конференцията на ООН в Кайро, ние осъществяваме дейности във всички направления на репродуктивното здраве. За първи път репродуктивните и сексуални права, както и новите репродуктивни технологии се коментират подробно в Закона за общественото здраве, който Министерството на здравеопазването разработи. В нашето здравно законодателство имаше една празнота по отношение на асистираната репродукция и всички правно-медицински и психологически въпроси, свързани с нея, но те вече са регламентирани в новия закон.

Министерството на здравеопазването реализира и проект "Укрепване на националната програма по репродуктивно здраве", който се финансира от Фонда по народонаселението на ООН. Ние проучваме състоянието на стерилитета в България в две насоки. Едната се осъществява от Националния статистически институт и е относно броя на стерилните двойки, другата изследва причините за наличието му и се осъществява от екипи на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) и от дружеството по акушерство и гинекология. Изясняването на причините за стерилитета ще подпомогне нашите действия, насочени към профилактиката и промоцията на заболяванията, водещи към този проблем."



Доц. д-р Божидар Финков
министър на здравеопазването



Списание "9 месеца"