Публикувано на: 31.05.2012г.

Шумен е следващия град, който ще приеме форум “Здраве и репродукция”. Това е регионална инициатива, чиято основна цел е на едно място да събере всички страни по темата: лекари, двойки с репордуктични проблеми, местана власт, педагози представители на здравни и образователни институции. Форомът ще се проведе на 09 юни от 11:00 до 15:00 часа, в хотел „Шумен”. Събитието е разделено условно на два модула, които ще текат паралелно: „Презентации и доклади” и „Безплатни консултации с ин витро специалисти”. Нека заедно направим един пъстър и полезен форум, на който си дават среща тези, които имат нужда от подкрепа и институциите, които са призвани да я дадат.

Предварителните записвания се координират и осъществяват от Петина Найденова, с контакти за връзка:
E-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Моб.  0886 435 003; 0894 792 277;
За валидни ще се считат само записвания, които съдържат трите имена на двамата партньори от всяка двойка, както и актуален телефон и e-mail за обратна връзка. Консултациите ще се провеждат съгласно изготвен списък с предварително записани двойки и такива, които се записват на място.
Консултациите ще се осъществяват от следните специалисти:

• доц. Ц. Цветков – национален консултант по АГ за Североизточна България;
• д-р Маргарита Монастирска – ин витро клинка „ОЛИМЕД – Варна”;
• д-р Елица Желева – ин витро клинка „ОЛИМЕД – Варна”;
• д-р Марин Начев – завеждащ АГ отделение на МБАЛ – Шумен.

В програмата на форума е включена и специална тема с практически напътствия за кандидатстване по програмата на Националния фонд, информация по темата ще бъде представена от Павел Николов – икономически директор на ин витро клиника „ОЛИМЕД – Варна”. Ще бъдат направени разяснения относно изискуеми документи и изследвания за допускане в програмата; срокове за получаване на субсидията; брой на финансираните процедури и т.н.

Д-р Марин Начев, завеждащ АГ отделение на МБАЛ – Шумен, ще представи тенденциите в репродуктивните смущения в Община Шумен и препоръки за превенция. Интерес ще представляват и изнесените доклади на тема „Изследване на зависимостта между високите нива на FSH хормона и успеваемостта на ин витро процедурите в различните възрастови групи” и „Мъжки стерилтиет” ще бъдат изнесени съответно от д-р Маргарита Монастирска – д-р Маргарита Монастирска и доц. Ц. Цветков. Завеждащия АГ отделението на МБЛА – Шумен, д-р Марин Начев ще се включи във форума с информация относно тенденциите в репродуктивните смущения в Община Шумен

Главният акцент е поставен върху представянето на наръчниците по репродуктивно здраве за момчета и момичета на сдружение „Зачатие”. По време на форума се очаква да бъдат представени местните партниращи организации, които ще разпространяват материалите по модела „връстници обучават връстници” сред горните класове средните училища.

Програма на събитието>>