Писмо до народните представители
Публикувано на: 11.12.2008г.
НА ВНИМАНИЕТО НА
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
В 40-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
8 декември 2008 г.
            
Уважаеми дами и господа,

 

През последните години в публичното пространство у нас се заговори активно за сериозния социален и емоционален проблем, свързан с безплодието в семействата. Той е съществена част от огромното демографско предизвикателство, пред което е изправена нашата страна. Последните демографски прогнози на Европейската комисия, публикувани на 21 ноември т.г. сочат, че ако темповете се запазят, през 2030г. населението на България ще бъде 6, 753 милиона души, а през 2050г. ще се стопим до 5,923 милиона. Това не може да не внася безпокойство, въпреки че тенденциите са подобни и в другите страни-членки на ЕС. А проблемите, свързани с репродуктивното здраве на младите български семейства са неделими от сериозната демографска криза, пред което сме изправени днес.
 
Едно от най-съкровените човешки желания е в семейството ти да се роди очакваното с любов дете, което също да бъде отгледано с любов и грижи. И едва ли някой може да бъде обвиняван, че така силно желае това да стане факт. А в момента около 270 000 български семейства по една или друга причина са лишени от това щастие. Проучване, проведено през 2003г. от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве /БАСРЗ/ и Българското дружество по акушерство и гинекология /БДАГ/, изготвено по поръчка на Фонда за народонаселението към ООН сочи, че 270 000 български семейства са с увредено репродуктивно здраве. При динамичните процеси, които се наблюдават през последните години е много възможно броят на тези хора да се е увеличил.

През настоящата 2008г. институциите за първи път обърнаха такова сериозно внимание на този проблем и въпросът за първи път беше поставен на такова високо държавно равнище. С решение на Министерския съвет, подкрепено от Народното събрание, бяха заделени 10 милиона лева от бюджетния излишък за 2008г., които да се дадат за програма „ин витро”.

Като организации, посветили дейността си на битката с този значим проблем смятаме, че действията, предприети от българското правителство бяха изключително полезни и конкретни. Но за нас е от особена важност изразходването на отпуснатите от държавата ни средства да става прозрачно и парите да бъдат харчени по възможно най-целесъобразния начин. Необходимо е върху изразходването на тези средства на българския данъкоплатец да има строг контрол, за да стигнат до истинското си предназначение – хората, които се нуждаят от лечение. В тази връзка Фондация „Искам бебе”, Сдружение „Зачатие”, Българската асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве и други неправителствени организации направиха публично предложение да бъде създаден Фонд „Асистирана репродукция”, който да администрира тези средства и да следи стриктно за тяхното целесъобразно изразходване. За да бъде реализирано това смятаме, че в този бъдещ фонд следва да влязат представители на максимално широк кръг от държавни институции, които имат отношение проблема, медицински специалисти и неправителствени организации. Според нас само така ще бъде постигнат взаимен контрол над средствата и ще има възможност те да бъдат изразходвани по най-правилния начин. Предложението ни получи важна подкрепа от народни представители, омбудсмана на републиката г-н Гиньо Ганев и от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев.

В тази връзка на 25.11.2008г. народните представители д-р Антония Първанова и д-р Ива Станкова внесоха на обсъждане в Комисията по здравеопазване на Народното събрание Законопроект за допълнение на Закона за здравето, № 854-01-148. Целта на това допълнение е именно създаването на бъдещ Фонд „Асистирана репродукция” и регламентирането на неговите правомощия. По време на работата по този законопроект неправителствените организации, чиято дейност е свързана с този сектор (Сдружение „Зачатие”, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Фондация „Искам бебе”) вземаха активно участие в неговото изготвяне.

През последните дни проектът беше подложен на дискусии в Комисията по здравеопазване на Народното събрание. За нас е ясно, че ако този законопроект не бъде приет на първо и второ четене на пленарно заседание, за съжаление средствата ще трябва да бъдат върнати обратно в бюджета и така надеждите на стотици, а в бъдеще и на хиляди млади български семейства отново ще останат излъгани. Нима това трябва да се допусне?!

Ние не сме политици и законотворци. Нашата задача бе да алармираме българските държавни институции за важността и социалната значимост на този проблем. Защото този проблем НЕ Е ЗДРАВЕН, а СОЦИАЛЕН. Това е проблем, който засяга лично стотици хиляди млади българи. Проблем, с който мнозина от тях се борят от години. Проблем, който засяга конкретни хора и руши конкретни съдби. Тези хора не са статистически единици. Те са истински и достойни граждани на тази страна!

В името на тези хора призоваваме всеки един от Вас, народните представители в 40-то Народно събрание поотделно да подкрепите с гласа си законопроекта, който може да даде съществен принос да бъде променена съдбата на много хора! А от подобна съдба никой не е застрахован. Призоваваме Ви да загърбите за момент партийните си пристрастия, за да се обедините в името на една, вярвайте, високоблагородна кауза – колкото се може повече български домове да бъдат огласяни от детски гласчета, а не както сега - от тихия шепот на молитвите. Ние дълбоко вярваме, че в крайна сметка чувството за отговорност на болшинството от народните представители в 40-то Народно събрание на Република България ще надделее и законопроектът за създаването на Фонд „Асистирана репродукция” ще бъде приет на първо и второ четене. Защото вярваме, че именно по този начин ще се гарантира в най-пълна степен контролът и целесъобразността над изразходването на средствата, заделени от българската държава.

София, 08.12.2008г.

С уважение:
Анна Зашева
Председател
Сдружение „Зачатие”

Радина Велчева
Председател на УС
Фондация „Искам бебе”

Д-р Павлета Табакова
Председател на
БАСРЗ