Сдружение
Публикувано на: 07.11.2006г.
  Сдружение “Зачатие” изрази своя протест срещу спирането на програмата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение на безплодието при жената. На 5 ноември 2006 г. от 13 ч. пред сградата на НЗОК бяха поставени буркани с цвете във всеки.

Паралелно с това, всички, които подкрепят каузата, но не можаха да присъстват на акцията, изпратиха електронна картичка с цвете в буркан и текст: „Това цвете "ин-витро" е символ на моето дете. Не го лишавайте от правото да се роди! Аз протестирам срещу спирането на програмата за лечение на безплодието!"

Програмата на НЗОК стартира през 2005 година и чрез нея бяха покрити средствата за медикаменти по процедурата ин-витро за 1200 двойки. Тази година програмата бе спряна на 5 април и не бе продължена, въпреки обещанията за продължение от 1 септември. За да подготви комплекта от необходимите документи за включване в програмата, всеки кандидатстващ заплаща между 300 и 400 лв. Приемът по програмата започна на 15 февруари и завърши на 5 април. Програмата подпомага жените с медикаменти за подготовка за извършване на процедурата "ин витро", но самата процедура е за сметка на пациентите.

Касата не благоволи да предостави каквато и да било информация относно мотивите за прекратяването на приема на документи.

Към исканията от протеста се причисляват и признаването на стерилитета като здравен проблем и формирането на национално отговорна стратегия за преодоляване на демографския срив. Да бъдат изготвени представителни статистически проучвания за реалния брой на двойките със стерилитет, разпределени по възрастови групи, по райони и по диагнози, също е едно от исканията на протестиращите. Спешно да бъде приета държавна стратегия за борба със стерилитета, в рамките на която да се разработи медицински стандарт по репродуктивна медицина, да се разработи стратегия за профилактика на заболяванията и социалното поведение, водещи до репродуктивни проблеми, да се обсъди специалността андрология, като тясна специализация на лекарите уролози и да се въведе понятието мъжки стерилитет в диагностиката и лечението на безплодието като дейност, за която Здравната каса заплаща.