Публикувано на: 03.01.2012г.
 Позиция на сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе” по повод становището на Светия Синод на БПЦ за асистираната репродукция и сурогатното майчинство
Сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе” са организациите, която обединяват всички хора с репродуктивни проблеми в България, независимо от тяхното вероизповедание.  
Безплодието е заболяване, признато от Световната здравна организация и включено в Международната класификация на болестите с кодове N46 Безплодие при мъжа и N97 Безплодие при жената. Съвременната медицина предлага лечение на тези заболявания, включително и с методите на асистираната репродукция. Сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе” не могат да препоръчват отказ от лечение по никакви, в това число, и религиозни съображения.

В становището на Светия Синод на БПЦ се излагат редица факти за същността, методите и принципите на асистираната репродукция, които са изопачени и неверни. Предполагаме, че те са взети от недостоверни източници и това в голяма степен предопределя тълкуванието на Светия Синод.

Сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе” непрестанно работят за повишаване информираността на обществото за истинската същност и причините за безплодието, за неговата профилактика и начините за лечението му. Наша основна цел е обединяване на хората и сваляне на клеймото на безплодието като наказание за грехове, което от векове религията налага най-вече върху жената. Ролята на църквата в 21-ви век би трябвало да бъде обединяваща, а не разделяща.

Ние вярваме, че Бог обича всички свои чеда, независимо как са заченати.


Стефка Сарафова - Захариева - председател на Сдружение "Зачатие"
Радина Велчева - председател на фондация "Искам бебе"