Час по репродуктивно здраве за разградските тийнейджъри
Публикувано на: 14.11.2011г.
bch/bvch_reproduktivnost.gif Представителите на Сдружение „Зачатие” в град Разград установиха контакт с училищата и с педагогическите съветници и на 28 октомври се проведе първото занятие в Разград (а както после се оказа – и първото в България) с открит урок в ПМГ „Акад. Н.Обрешков”. Занятието бе демонстрирано чрез интерактивна бяла дъска и предизвика повече емоции, вълнение и въпроси, отколкото притеснение.
На каква възраст ще поискат да станат родители тези, които днес са още тийнейджъри? А дали ще се отнася и за тях зловещата световна статистика, че всяко шесто семейство има проблеми със зачеването или износването на дете? За да могат младите да се предпазят от стерилитета, пациентската организация Сдружение „Зачатие” стартира национална кампания за ученици „Бъди в час по репродуктивно здраве”.

Днешните тийнейджъри разбират необходимостта да се говори за болестите, хормоналните смущения и рисковото сексуално поведение, което може да доведе до стерилитет.

Учениците получиха книжки, разработени от медийните консултанти на Сдружение „Зачатие”: розови – за момичетата и сини – за момчетата. Присъстваха директори, пом.-директори, представители на РЗИ, педагогически съветници, класни ръководители, представители на Сдружение „Зачатие”, медии и др.

След природоматематиците, „в час по репродуктивно здраве” ще влязат и учениците от ПТГ „Ш.Петьофи”, ПГИ „Р.Шуман”, ПГССХВП „Ангел Кънчев”, ПГТС „Хр. Смирненски”, СОУ „Христо Ботев”, ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”. В национален мащаб кампанията „Бъди в час по репродуктивно здраве” стартира на 25 юни с мегаконцерт в морската градина на Варна, а вестник „Екип 7” бе медиен партньор на събитието. Но медиците и представителите на образованието в Разград приеха позитивно кампанията още на кръглата маса „Стерилитетът – поглед от всички страни”, организирана от Сдружение „Зачатие” и ПП ГЕРБ на 14 май 2011 г.



 Даниела НЕДЕЛЧЕВА
Източник: Екип7 Разград